Това са петите парламентарни избори. Причината е очевидна - тежко политическо

...
Това са петите парламентарни избори. Причината е очевидна - тежко политическо
Коментари Харесай

Социолог: У нас лидерът е този, който коли и беси, а не който може да води


" Това са петите парламентарни избори. Причината е явна - тежко политическо разделяне в обществото. Относителен паритет на двете крила в нашата политика - едното е крилото на статуквото - тези, които желаят нещата да останат по метода, по който се случват в България през последните години, а другите са тези, които желаят по-бързи промени, по-бърза интеграция в Европейски Съюз, по-прогресивни хрумвания и политики за развиването на страната, тъй че тя да стартира да догонва средноразвитите страни ", разяснява пред " Дарик "  социологът от агенция “Маркет Линкс ” Добромир Живков.

Според него към този момент няма паритет, защото през последната година доста неща са се обърнали. " Преди година и малко позициите на българските играчи бяха много по-различни. Имахме управническа коалиция на " Продължаваме промяната ", БСП, " ИТН " и " Демократична България ", които се бяха заели обществено да сменят модела ГЕРБ и да изведат България на последващо равнище. Към тази коалиция пригласяше и самият президент ", уточни Добромир Живков.

Той добави, че преди година и няколко дни първи президентът е разкрил фронт против това реформаторско държавно управление. Този фронт започва поради промяната на шефа на " Булгаргаз ", пропомни социологът. По думите му тогава е започнало това превръщане на президента.

" Дори преди година опонентът на господин Радев в президентската акция сподели " Радев е подправен воин ". Тогава на доста хора това не прозвуча доста правдиво, тъй като те се бяха доверили на президента точно в тази посока, която той показваше. На Лозан Панов репликата се базираше главно на ценностните разлики ", сподели още Добромир Живков.

Според него концепцията за водачеството през годините е била запушена и изкривена с концепцията, че в действителност има един човек, в който се концентрира цялата власт, и той взема решение.

" У нас разбирането за водачество е малко по-източно, предмодерно, малко ориенталско. Тук водачът е този, който взема решение, който коли и беси, а друг, който може да въодушевява, да води, да печели разногласия, да печели разговори, с цел да може да извежда нещата напред ", на мнение е социологът.

Добромир Живков разяснява и подписката, която ИТН внесе в парламента с искане за национален референдум с въпрос: „ Подкрепяте ли производство на избори за Велико национално заседание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно ръководство от парламентарна република в президентска република “.

" Много е дълга тематиката с доста ракурси. Тук имаме доста  " положителен " опит с политическото инженерство. Национална движение „Симеон Втори" вършат опит да се върнат в политическия живот, само че ние знаем, че нещата там през 2001 година се случиха по този начин, че да бъде спрян реформаторският път, по който беше поела страната. Национална движение „Симеон Втори" беше основано с тази концепция ", сподели той и добави: " ИТН изигра доста сполучливо своята роля в това да торпилира концепцията за смяна в България по този метод, свеждайки я до едни дребни политически разпри, до деструктивно политическо държание и в действителност тази цел съумя. Сега още веднъж този политически индивид извежда на дневен проект концепцията за президентска република ".

" Има проект за превеждане на България през такава сериозна конституционна смяна, не мисля, че даже е толкоз обвързана с личността на настоящия президент. Тя е ориентирана изобщо към концепцията да може по-лесно да се концентрира властта в един властови център и чрез политическата технология да бъдат налагани избрани персони, които да бъдат подвластни от политическия и иконономическия интерес ", разяснява социологът.

Според него има късмет такава самодейност да успее.

Добромир Живков уточни още, че се изтощаваме от гласоподаване, уморяваме се от дълбокото нахлуване на политиката в нашето всекидневие. По думите му тя е започнала да се трансформира в една преобладаваща действителност за всички нас. Според него от една страна това е добре, тъй като процесът на преструктуриране на политическото пространство тече, има придвижване в някаква посока и това би трябвало да се случва.

" Ние бяхме в толкоз дълъг политически застой - политическите процеси бяха потискани изкуствено и в този момент те стартират с голяма скорост да се пробват да наваксват ", сподели специалистът.

Според него, в случай че не се случи една добра политическа предизборна акция и станем очевидци на ниска избирателнна интензивност, партийните ядра ще стартират да надвиват и ще се увеличи тежестта на следения и купения избор.

Добромир Живков е на мнение, че е реалистично да има постоянно държавно управление в идващия парламент, защото партиите са водени от концепцията да има постоянно държавно управление, което да размени служебното на президента.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР